Farma / Biotech

Klik hier voor referenties

Cleanrooms

Cleanroom ontwerp en realisatie

Farmaceutische en biotechnologische productie- en onderzoeksruimtes zijn stofarme ruimtes waar biologische verontreiniging uit den boze is. Deze ruimtes zijn ingedeeld naar een ISO-stofklasse. In de ISO 14644 zijn onder andere internationale afspraken vastgelegd betreffende de bouw, het gebruik en het schoonhouden van cleanrooms.

Cleanroom concept

Cleanroom Combination Group heeft een cleanroom concept ontwikkeld dat rekening houdt met deze wensen en eisen.
De wand in het CCG-3-systeem wordt opgebouwd met een Metal Stud-structuur met meervoudige beplating van duurzame gipsplaat, bekleed met Trespa Toplab Vertical 3 mm en ronde RVS of gepoedercoate profielen voor de wand/wand- en wand/plafond-overgangen. De integratie van techniek en kozijnen is volledig uitgedetailleerd waardoor luchtdichtheid en optimale desinfectie gegarandeerd worden. Transportmogelijkheden worden gecreëerd middels in de wanden geïntegreerde doorgeefkasten en/of goederensluizen.

CCG-6-systeem is een robuust systeem en kan rechtstreeks op het metalen regelwerk aangebracht worden, waardoor het gebruik van gipsplaat vermeden wordt. Ronde RVS of gepoedercoate profielen voor de wand/wand- en wand/plafond-overgangen worden ook in het 6 mm systeem toegepast.

Het Puracore wandsysteem is een modulair FM-approved systeem en VHP bestendig. De standaard panelen zijn 12 mm dik en hebben een kern van aluminium honingraat, bekleed met gecoat staalplaat of RVS.

Het CCG metalen wandsysteem is demontabel opgebouwd uit stalen regelwerk. Gekozen kan worden uit een gipsplaat bekleed met gecoat staalplaat of RVS, of een 10 mm aluminium honeycomb lining panel. Door bevestiging middels magneten is het aanpassen van techniek in of achter de wand in zeer korte tijd te realiseren en levert dit een minimale verstoring van de operationele processen op.

Cleanroom plafond en vloer

Het plafond van de cleanroom kan naar wens worden uitgevoerd als systeemplafond of als vast plafond. Het systeemplafond, al dan niet beloopbaar, kan worden voorzien van ingesealde akoestische panelen, metalen cassettes of honeycomb panelen. Een vast plafond is een Metal Stud plafond met Trespa Toplab Vertical 3 mm of een PVC lining, voor een maximale luchtdichtheid.
De vloer kan worden afgewerkt met een hoogwaardige PVC of een gietvloer van epoxy of PU, een vlak in de wand geïntegreerde plint, in- en uitwendige 3D-hoeken en naar 0 aflopende deuraansluitingen.

Vaste inrichting van de cleanroom

De vaste inrichting van de cleanroom wordt geproduceerd van Trespa Toplab Vertical en wordt vlak in de wand geïntegreerd. Holle ruimtes, slecht reinigbare naden en moeilijk bereikbare delen worden hierbij vermeden.
Kasten worden naar het plafond toe afgewerkt, zodat zij geen stof of ‘tijdelijke’ goederen kunnen verzamelen.
Accessoires zoals klompenrekken, dispensers en overstapbanken completeren de ruimtes.

BSL3-faciliteiten

BSL3-ontwerp met optimale reinigbaarheid

BSL3-faciliteiten zijn in hoge mate luchtdicht, zelfs bij hoge onder- of overdruk. De ruimtes en daarin verwerkte materialen zijn bestand tegen regelmatige desinfectie met bijvoorbeeld waterstofperoxide (VHP), chloor of alcohol. De bouwkundige structuur kan hoge piekbelasting in de luchtdruk probleemloos aan. De BSL3-faciliteiten van Cleanroom Combination Group voldoen aan alle richtlijnen in bijlage 4 van het reglement GGO.

Slimme details

Door het dubbel gescheiden wandsysteem met meervoudige raamkozijnen en aangepaste deurkozijnen, is iedere ruimte afzonderlijk te reinigen. Bij een calamiteit in één bepaalde ruimte kunnen processen in de overige ruimtes ongestoord doorgang vinden. De integriteit en luchtdichtheid van wanden en plafonds wordt verkregen en gegarandeerd door de toepassing van slimme details en hoogwaardige materialen, zoals Trespa Virtuon, RVS en gepoedercoat staal.

Wanden en plafonds

De wand in het CCG-BSL3-systeem is opgebouwd uit dubbel gescheiden regelwerk met meervoudige beplating van duurzame gipsplaat, waarvan de onderlinge naden zijn afgekit met Dow Corning siliconenkit. De beplating wordt vervolgens bekleed met Trespa Virtuon 3 mm. De plafonds in een BSL3-omgeving betreffen dubbel beplate Metal Stud plafonds, eveneens bekleed met Trespa Virtuon 3 mm en volledig luchtdicht gekit. De hoeken tussen wand/wand en wand/plafond worden afgewerkt met een kwartrond RVS hoekprofiel en een 3D bovenhoek. De vloer wordt bekleed met een hoogwaardige PVC of een epoxygietvloer en afgewerkt met een vlak in de wand geïntegreerde plint, in- en uitwendige 3D-hoeken en naar 0 aflopende deuraansluitingen.

Luchtdichtheid bij hoge onder- of overdruk

Aansluiting van techniek in wanden en plafonds, deur- en raamkozijnen maar ook de wand/wand- en wand/plafondovergangen zijn zodanig gedetailleerd dat deze een maximale luchtdichtheid en een optimale reinigbaarheid garanderen. Het CCG BSL3-concept is succesvol getest op integriteit en luchtdichtheid bij een onderdruk van 675 Pascal en een overdruk van 500 Pascal.